Åke Larsson svensk veteranmästare

Åke Larsson svensk veteranmästare och svensk rekordhållare

I helgen avgjordes för sjätte gången veteranernas friidrotts-SM inomhus, denna gång i Atleticum, Malmö. Totalt deltog så många som 245 veteraner (608 starter) i åldern 35-85 år från Haparanda i norr till Ystad i söder. Detta är i nivå med deltagarrekordet från VSM 2000, då tävlingarna avgjordes i Sätrahallen, Stockholm, och fler än i fjol i Bollnäs då 230 veteraner gjorde 517 starter.

Åke var storfavorit

Västerbottens ende deltagare i Malmö var Åke Larsson från IKSU-Friidrott i M45. Vid Veteran-SM i somras blev han svensk mästare både på 100 och 200m och var i Malmö storfavorit på de båda sprinterdistanserna. Åke övertygade nu stort och blev en av tävlingarnas framgångsrikaste deltagare. I den hårda konkurrensen med flera försöksheat tog han hem VSM-gulden på 60 och 200m med topptider.

Veteranpersonbästa och svenskt rekord

På lördagens 60m segrade han först i sitt försöksheat med veteranpersonbästa 7.84. Finalen vann han på 7.77, sju hundradelar före Jörgen Lindholm, IFK Lund. Åkes tid är endast tre hundradelar från svenska rekordet.

Söndagens 200m blev en en fullträff för IKSU-löparen som utklassade det övriga startfältet. Hans segermarginal var nära två sekunder. Segertiden 24.52 är en förbättring av Göte Jonssons 12 år gamla svenska rekord med 17 hundradelar och en tangering av norrmannen Freddy Hörvens nordiska rekord.

Genomkörare inför Nordiska Mästerskapen

Åke fick nu en bra genomkörare inför Nordiska Mästerskapen för veteraner i Tammerfors, Finland den 2-3 mars där han självklart tillhör medaljfavoriterna.